Kulttuuriosuuskunta Kajeen tuotanto Emmi Itärannan romaanista Teemestarin kirja.

Kantaesitys Tampereella la 6.2.2016


Vesi on kaikista elementeistä muuttuvaisin. Se ei pelkää palaa tulessa eikä haipua taivaalle, se ei epäröi särkyä sateena teräviin kallioihin tai hukkua mullan pimeään vaippaan. Se on kaikkien alkujen ja loppujen tuolla puolen.”
Emmi Itäranta, Teemestarin kirja (Teos 2012)

Kirjailijan terveiset


Kaikista elementeistä muuttuvaisin

Teemestarin kirjan päähenkilö Noria tuli luokseni kahdeksan vuotta sitten, helmikuussa 2008. Hän astui mieleeni, ja näin hänet valmistamassa teetä viimeisestä vesikupillisestaan kuivuuden piinaamassa tulevaisuuden maailmassa. En tiennyt, kuka hän oli, mutta halusin tietää.

Niinpä minun oli kirjoitettava hänestä.

Noria on romaanini kertoja, mutta hän ei ole koskaan ollut yksin minun. Hän on saanut yhä uusia tulkintoja lukijoitten mielessä, ja nyt hän saa kasvot ja kehon teatterin lavalla kulttuuriosuuskunta Kajeen esityksessä.

En malta odottaa.

Tiedän, että teatterin kielellä kerrottuna Norian tarinasta tulee toisenlainen kuin romaanin kielellä. Tiedän, että tulen yllättymään, ihmettelemään, liikuttumaan. Tämäkö kasvoi siitä, mitä kerran kirjoitin?

Juuri niin kuuluukin olla. Kuten vesi, tarina on kaikista elementeistä muuttuvaisin. Tarina vahvistuu tulkinnoista, menettää hiukan kuolevaisuuttaan joka kerta, kun se saa uuden muodon.

Olen kiitollinen esityksen työryhmälle ja erityisesti sovituksen kirjoittaneelle Sanna Majanlahdelle siitä, että he ovat tarttuneet romaaniini. Olen myös onnellinen siitä, että Teemestarin kirja saa kantaesityksensä juuri Tampereella, missä olen syntynyt ja kasvanut. Seuraan Noriaa, kun hän kävelee minulle tuttuihin maisemiin, kulkee maailmaan ja katoaa näkyvistä. Silti erotan hänet siellä täällä, toisten silmien läpi, toisten ajatusten läpi, aina uutena, aina muuttuvana ja kuitenkin tunnistettavana.

Hän ei ole koskaan ollut yksin minun.

Kaliforniassa 27.1.2016
Emmi Itäranta